dimarts, 9 de desembre del 2014

COM UTILITZEN ELS SENTITS?

En quan als sentits de les tortugues, no tenen gran diferència amb els sentits de la resta de rèptils. Però es caracteritzen per ser primitius, rustics i simples.

OÍDA
Les tortugues com la majoria de rèptils tenen un os en l'oïda mitjana que condueix les vibracions del so a cau d'orella intern. Les tortugues poden escoltar sons de molt baixa freqüència.
Les tortugues terrestres no posseeixen molt bona oïda i en algunes es gairebé inexistent. Les tortugues semiacuàtiques posseeixen una feble percepció del so per que la seva oïda s'ha adaptat per percebre millor les vibracions per sota de l'aigua i endurint-se per evitat l'efecte de la pressió d'aquesta sobre el mateix.
En canvi, aquest sentit és molt agut en les tortugues marines les quals tenen un gran sentit de l'orientació el qual es veu quan tornen a fresar a la mateixa platja del seu naixament. 


VISTA
Les tortugues aquàtiques veuen molt bé en el mar però a la terra la seva visió disminueix. Les tortugues terrestres tenen aquest òrgan poc desenvolupat i per això la seva visió no és gaire bona, es basa a percebre els objectes en moviment i a la disticnió de les diferents tonalitats.



TACTE
Les tortugues aquàtiques tenen sensibilitat en les parts suaus de les seves aletes i en la seva closca. Però en general, posseeixen un sentit del tacte molt desenvolupat. Poden percebre temperatura, contacte amb altrs objectes o animals, humitat, etc. Aquest sentit no es troba tant en la closca o les ungles de l'animal, però aquesta pot sentir el dolor que li pot ocasionar per exemple el trencament de la seva closca. Aquest sentit és semblant en les terrestres com marines i semiaquàtiques.



OLFACTE
Tenen bon olfacte dins del mar. Les terrestres tampoc poseeixen un olfacte gaire desenvolupat, però hi ha excepcions: com per exemple en les espècies de Chelonoidis i Geochelone i també la tortuga geganta de les galápagos. 



GUST
Del sentit del gust les tortugues no se sap gaire cosa. Totes les tortuges posseeixen papil·les gustatives en la seva llengua, i segurament distingueixen bé els diferents gustos dels aliments a causa de la preferència d'un sobre un altre.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada