diumenge, 28 de desembre del 2014

Com respiren les nostres tortuges?



Ja fa força temps que tenim entre nosaltres les nostres petites tortugues i, de tant observar-les ens han sorgit més preguntes sobre els nostres petits animalons. 

- Com és que poden estar tanta estona sota l'aigua però alhora també fora l'aigua?
- Com poden respirar dins i fora l'aigua? 

Primerament, ja sabem que les tortugues són rèptils que poden viure en un medi terrestre o aquàtic. El seu sistema respiratori és a partir de pulmons i per aquest motiu podem veure que han de treure el cap fora de l’aigua cada vegada que necessiten respirar. El fet que puguin aguantar tanta estona dins l’aigua ens fa pensar que aquest aparell respiratori és força diferent al dels mamífers. Nosaltres, els humans, formem part d’aquest grup i necessitem inspirar i expirar seguidament per respirar bé. Les tortugues marines en canvi, tenen la capacitat d’enrellentir els seus sistemes respiratoris i circulatoris cosa que els permet no haver de respirar tant seguidament.



Això és degut a que les tortugues són capaces de mantenir concentracions més altes de diòxid de carboni a la sang que la majoria dels animals que respiren oxigen. Gràcies a això, una sola inspiració seva és més eficaç i no els cal inspirar tant sovint. En definitiva, la seva respiració és més eficaç i la seva sang pot emmagatzamar grans capacitats d’oxigen, i això els peremt aguantar més temps.



Buscant més informació hem vist que de la mateixa manera que les tortugues d’aigua poden respirar més lentament dins l’aigua, les tortugues terrestres són capaces d’enrellentir la seva respiració durant el seu període de hivernació.


A partir de les preguntes sobre la respiració de les nostres tortugues hem buscat els diferents tipus de respiració que tenen els diferents animals. N’hi ha de quatre tipus:

  
Respiració cutània
Respiració pulmonar
Respiració traqueal
Respiració branquial
L'intercanvi de gasos es fa a través de la paret     del cos, que es troba molt irrigada per vasos sanguinis.
Per exemple, tenen respiració cutània els amfibis o els cucs.
Es porta a terme gràcies als pulmons que són formacions internes que capten l'oxigen de l'atmosfera amb la que estan en contacte per alguna obertura.
Tenen respiració pulmonar els vertebrats.

Les tràquees consisteixen en invaginacions del tegument en forma de petits tubets pels quals circulen els gasos, el transport dels quals queda totalment independent del sistema circulatori.

Es realitza gràcies a les brànquies, que són formacions externes que tenen molts grups d’animals, generalment d'ambients aquàtics. Aquestes capten l'oxigen dissolt a l'aigua.
És característic dels peixos.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada