La funció primordial de la closca és la protecció enfront dels depredadors. La closca de la majoria de tortugues es compon de plaques rígides que recobreixen un esquelet ossi. La closca cobreix la zona superior, inferior i lateral, deixant tan sols dues obertures a la zona anterior (per al cap i les dues potes anteriors) i la zona posterior (per a les potes posteriors i la cua). Una dada curiosa és que les plaques que veiem de la closca no coincideixen amb les plaques òssies de la tortuga.
Per dotar a l'estructura de la closca més solidesa, la columna vertebral de la tortuga està "soldada" a la closca.
Moltes espècies de tortugues tenen una mida tan gran que resulta gairebé impossible per a un depredador poder matar l'animal per menjar-se'l.
També és de gran ajuda tenir una closca molt bombat, el que impedeix a qualsevol depredador poder agafar la tortuga amb les seves mandíbules.
La coloració i forma de la closca de moltes tortugues té també un objectiu molt clar: camuflar-se amb l'entorn per amagar-se dels seus depredadors.
La majoria d'espècies aquàtiques posseeixen una coloració de la closca fosca que les camufla amb el fons, i una coloració del plastró molt més clara perquè si s'observen des de baix es camuflin amb la claredat del cel. Algunes espècies també tenen colors i formes que els permeten camuflar-se en sortir de l'aigua i les espècies que habiten basses i zones més pantanoses solen ser d'un color molt similar al del fang.
A més, la closca de les tortugues és un element taxonòmic molt important que serveix per distingir diferents espècies.
També és útil per saber l’edat de les tortugues que estan en edat de creixement, ja que en algunes plaques es formen uns anells de creixement que recorden als dels arbres.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada